lauantai 22. elokuuta 2009

Kalevan kierroksen pyöräily 2009

Tänään siis otsikossa mainittu kisa Porissa, ulkopuolisten eli ei-Kalevan kiertäjien sarjassa. Reitti kulki lähinnä pieniä mutta hyväkuntoisia maalaisteitä Pori-Eurajoki-Kiukainen -kolmiossa. Kisa ajetaan väliaikalähtönä ja peesikiellolla, ja pidempi matka ilmoitettiin vaihtelevasti 109km tai 110km pitkäksi. (Oma mittarini näytti lopulta 109.9km.) Suuria mäkiä reitillä ei ole, mutta jonkin verran toisiaan seuraavia pienempiä nyppylöitä.

Etukäteen ajattelin, että hyvissä oloissa voisin juuri ja juuri päästä alle 3h aikaan. Tänään oli kuitenkin aika navakka tuuli, n. 8m/s, ja ajattelin että aika menee väkisin yli tuon rajan. Onneksi tuuli puhalsi kuitenkin kaakosta, jolloin pahimmat vastatuuliosuudet olisivat kaikki alkupuoliskolla.

Arpa (tai joku muu) oli laittanut minut lähtemään ensimmäisenä, numero 1 selässä. Lähdin puskemaan vastatuuleen ja yritin pitää sykkeen suurimmaksi osaksi 150-155 välillä. Pitkillä peltoaukeilla syke kuitenkin nousi vähän korkeammalle, mutta ajo sujui hyvin. Reitti oli aika mukava, tuolla Porin eteläpuolella olisi hauska ajaa lenkkiä niin, että ehtisi vähän nauttiakin.

Ensimmäinen puolisko meni hyvin tarkkaan 35km/h keskarilla, ja kuudenkympin jälkeen käännyttiin myötätuuleen, ja vauhti nousi neljänkympin tienoille ja vähän ylikin, vaikka tehot olivat vähän kateissa. Viimeiset vajaat 30km tultiin kasitien laitaa. Käännyttyäni tälle osuudelle olin varma, että kolme tuntia alittuu sittenkin: laskin, että 40km/h keskari loppumatkalle riittää, ja kun selkään puhalsi tukeva myötätuuli, väsyneilläkin jaloilla pääsi hyvin reilusti tuon yli. Mutta... Luvialla reitti kääntyi sen verran oikealle, että tuuli puhalsikin sivuvastaisesti, ja samalla alkoi reitin pisin yhtäjaksoinen ylämäki - ei jyrkkä, mutta tasaisen raastava, ainakin kun reisissä alkoi oikeasti painaa ja alaselkä oli aika jäykkänä. Vauhti hidastui reilusti.

Kun matkaa oli jäljellä 10km, aikaa oli kulunut tasan 2:45. Viimeinen kymppi siis pitäisi mennä neljääkymppiä. Ajattelin, että siihen ei sivuvastaisessa tuulessa ole mitään mahdollisuuksia, mutta loppumatka oli laskuvoittoista, ja vauhtia alkoi taas löytyä. Onneksi viimeisellä kympillä oli kyltit kilometrin välein; puskin niin paljon kuin ikinä pystyin ja huomasin kilometrien menevän juuri tarvittavaan puoleentoista minuuttiin tai vähän alle. Maalilinja ylittyi ajassa 2:59:52. Hilkulle meni, mutta tavoite täyttyi! Ilman loppumatkan hyviä kilometrimerkintöjä en varmasti olisi saanut itsestäni riittävästi irti - nyt tiesin koko ajan, että kolmen tunnin alitus on aivan siinä ja siinä.

Puolivälin molemmin puolin syke tuppasi aika ajoin laskemaan, kun keskittyminen pääsi herpaantumaan. Vähäisellä tempokokemuksellani olen jo oppinut, että jos ajon aikana alkaa tuntua vähänkin mukavalta, se on merkki siitä että on alkanut lepsuilla. Hyvää oloa pitää välttää! Koko matkan keskisykkeeksi tuli lopulta 149. Tuo kuulostaa aika matalalta siihen nähden, että en usko että olisin kovin paljon kovempaa päässyt. Ilmeisesti kyse on siitä, että aika-ajoasennossa kynnys- ja maksimisykkeet ovat matalammalla kuin pystymmässä. Löysin hiljattain googlaillessani tutkimuksen, jossa oli löydetty näissä aika selviä eroja - tosin erot pienenivät sen mukaan, kuinka tottunut ajaja oli aerodynaamisessa asennossa polkemiseen. Minullehan tämä touhu on vielä aika uutta.

Täytyy sanoa, että olen todella tyytyväinen. Vuosi sitten en millään olisi uskonut pystyväni tähän. Jalat ja alaselkä ovat kyllä aika jäykät, nyt pitää hissutella Kangasalaan asti, että ehtii palautua.

Lisäys 23.8: sijoitus oli näköjään 5/13 ulkopuolisten sarjassa, voittajan aika oli 2:45:16.

1 kommentti:

Jarkko kirjoitti...

Hieno suoritus noinkin vähäisellä kokemuksella. Onneksi olkoon.