keskiviikko 4. maaliskuuta 2009

... ja menneeseen

Aion aina välillä tehdä tänne yhteenvetoja treeneistä. Tässä merkinnässä pistän pakettiin vuodet 1993-2008, jatkossa sitten vähän lyhyemmällä aikavälillä.

Varsinaista urheilutaustaa minulla ei ole, mutta jonkinlaista liikuntaa olen harrastanut suurimman osan aikuisiästäni. Aika pitkään se oli enemmän tai vähemmän satunnaista: juoksua, uintia, hiihtoa ja sulkapalloa muutaman kerran kuussa. 90-luvun loppupuolella innostuin vähän aktiivisemmin juoksemaan. Malttia kuitenkin puuttui, ja seurauksena oli penikkatautivaivoja ja akillesjänteen osittainen katkeaminen. Akillesjänneleikkauksesta toipuessa vuonna 1999 mukaan tuli myös pyöräily. Vuonna 2000 onnistuin juoksemaan vähän säännöllisemmin, vaikka harjoitusmäärät eivät mitenkään huikeita olleetkaan. Kävin kolmessa juoksutapahtumassakin: maantiekymppi 45min, puolimaraton 1:43, maraton 4:18. Maratonaika oli niin suuri pettymys että maltti unohtui taas: aloin tehotreenin seuraavaa maratonia varten ennen kuin olin kunnolla palautunut ensimmäisestä. Vasen polvi meni tästä aika pahaan kuntoon, ja juokseminen loppui siihen.

Muutaman vuoden liikunta oli taas vähäisempää, kunnes syksyllä 2005 innostuin kunnolla pyöräilystä. Kun polvi ei vieläkään kestänyt säännöllistä juoksua, eikä Turun talvessa voi luottaa hiihtokeleihin, päätin pyöräillä läpi talven ja ostin Cannondalen jäykkäperäisen maasturin.

2006 oli ensimmäinen kunnollinen pyöräilyvuosi. Ajoin maantiellä Pirkan ja Myllyn pyöräilyt, ja aloittelin varovasti myös maastopyöräilyä (Finlandiankin ajoin sitten syksyllä). Harjoitusmäärät nousivat tasaisesti, ja ennen kaikkea liikkuminen oli ihan eri tavalla säännöllistä kuin ennen. Avain tähän oli siinä, että aloin käydä lenkillä aamuisin, silloin kun ei juuri ole muita kiireitä. Uskaltauduin vähitellen myös porukkalenkeille, sekä maantiellä että maastossa. Treenitunteja kertyi vuoden aikana 285, joista 260 pyöräilyä ja loput lähinnä hiihtoa. Aloin myös kiinnostua pyöristä laitteina, opettelin huoltamaan niitä itse, ja löysin saksalaisten nettikauppojen ihmeellisen maailman...

Vuonna 2007 treenitunteja tuli jo 455, joista 450 pyöräilyä. Samalla meni 10000km haamuraja rikki. Taas ajoin Pirkan ja Myllyn, sekä Lapland Marathonin Kilpisjärveltä Tornioon. Pyörävalikoima laajeni laajenemistaan, enkä enää jaksanut teeskennellä että ihan kaikki hankinnat olivat järkisyin perusteltavissa. (Laitteistohulluttelusta kirjoittelen sitten erikseen joskus.)

Viime vuosi oli vähän edellistä heikompi. Alkuvuodesta treeniä haittasi paha influenssa, syksyllä taas alkoi jossain vaiheessa ajaminen tuntua vähän väkinäiseltä, joten otin jonkin aikaa löysemmin. Vuoden 2008 tunnit 412, joista pyöräilyä 395. Marras-joulukuussa innostuin uudelleen kokeilemaan juoksua, ja polvi tuntui kestävän sitä hyvin.

Tähän vuoteen lähdin kovalla innolla. Tammikuu olikin minun mittapuullani hyvä: 40 tuntia pyöräilyä ja 5 tuntia juoksua. Helmikuussa iski flunssa ja jälkitautina poskiontelontulehdus, ja saldoksi jäi yhteensä vain 12 tuntia liikuntaa.

Ei kommentteja: